Vart tog företagaren vägen

Vart tog företagaren vägen?
Vilken fantastisk vecka det har varit med solsken, en bra början på semestern. Almedalsveckan gladde extra i år, då alla hade fokus på jobben, men stor skillnad på vad som behöver göras.
Det man måste fundera på är var fanns företagaren i politikernas höga rop, det är företagaren som skall anställa om det skall vara långsiktigt? Det är ingen som helst tvekan, att ett eget jobb att gå till, är den enskilt viktigaste delen för att få självkänsla, känna att man är behövd, gör att man också blir mycket friskare.
Varför misslyckas samhället trots stora ansträngningar att få flera i sysselsättning och få med de personer, som har svårt att komma in i arbetslivet?

Kan det vara så att incitamentet för en arbetsgivare inte finns, allt är inte pengar? Hur kan vi få en liten företagare med tre anställda, inkluderad ägaren, som har en full orderbok för sitt företag, att vilja anställa? Han jobbar fullt i företaget, sköter ofta fakturering mm på sin fritid. Lönsamheten säg att den är fem procent på omsättningen. Företaget omsätter fem miljoner inom bygg, där fem procent i vinst ger ett överskott på tvåhundra femtio tusen. Hur ser kalkylen ut för företagaren, som vill öka med en person? Lönekostnaderna för en fullbetald person inklusive sociala avgifter, ligger på cirka 450 000 till 500 000 per år. Är det möjligt att öka omsättningen, så att företaget har råd att betala en anställd till? Normal bruttomarginal är 20-25 procent på omsättningen, då krävs det cirka 2 miljoner ytterligare i omsättning för att täcka nyanställningen. Hur kommer personen att passa in i företaget, kommer han att vara borta ofta från jobbet? Ett antal viktiga frågor, måste få svar om det är möjligt att anställa. Risken att företagaren väljer en enkel väg att inte våga anställa är mycket hög.

Lärlingar prova på jobb är något, som gör att man lär känna personen och då är det mycket lättare att ta steget och anställa flera. Det krävs ett helt annat upplägg, inte bara prat, hela samhället måste engagera sig inte sitta i ett hörn o bevaka sitt revir. Det behöver inte vara den kortsiktiga ekonomiska bedömningen, som avgör en företagares beslut om anställning, det finns andra drivkrafter som kan komma fram.

Hur man kommer i arbete, verkar svårt att enas om?
Det är med största oro man följer alla turer allt från lägre arbetsgivareagifter, till nya skatter på arbetet. Men vad jag inte ser så är det morötter till de företagare, som skall anställa de som är arbetslösa och bygga välståndet. Lägre kostnader gör det lättare att anställa inte högre kostnader, är en enkel o förståelig kalkyl.
Ett intressant initiativ gör åtta större företagare om att anställa akademiker på väg in i Sverige, dessa nysvenskar går alltför länge i den svenska byråkratin och väntar på sitt inträdde på arbetsmarknaden.
http://www.dn.se/ekonomi/storforetag-satsar-pa-invandrare/betslivet.
En debatt om att utvidga rut för flera jobb och en bättre integration, är en väg som regeringen ser, som något negativt heller bidrag än riktiga jobb är vägen. Även enkla jobb är viktiga, kan vara en väg till det första jobbet som är så viktigt för självkänslan.
http://www.dn.se/debatt/utvidga-rut-for-fler-jobb-och-battre-integration/

Det finns så många i politiken som pratar om jobb vilket är på tiden, men frågan hur skall det bli verklighet? Vår välfärd inte minst de ökande behoven inom omsorgen, som vi måste klara är helt beroende av att den privata sektorn är tillräckligt stor för att betala en offentlig service. Att välfärdssektorn inte skall ha några privata företagare, på vilka grunder tycker man så? Risken att man kan tjäna pengar för att investera, kan det vara så fel? Långsiktig affärsverksamhet med risker, kan inte bedrivas om den inte är efterfrågad, är effektiv och har en hög kvalité.
TV bilderna från Norrköping förskräcker, när man skickar hem en hjälplösdam efter en andra stroke, kan inte tala men måste hem för att prov bo med ständig hemtjänst.
Vi får en annan TV bild en 94 årig dam som sitter i sin lägenhet och har det tråkigt deprimerad äter inte, nu väljer åldriga barn att ta hem mamma.
Nej detta är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Hur ser det ut i våra kommuner, dags att se hur verkligheten är?
Hemtagning från sjukhus, sker den så att personerna får tillräcklig trygghet, får man välja själv eller tvingas man in. Har man haft en infarkt, så är kanske inte ensamheten, det man helst vill till först. Öppna jämförelser där ser vi hur medicinering ökar, så att det ser ut som man vill lugna genom att mer eller mindre droga äldre personer, så att man får ett konstlat lugn. De flesta får den service som man vill ha, men det finns inga ursäkter för att inte kunna hantera alla lika bra och att det finns lösningar som är anpassade till individen och kan väljas av den, som efterfrågar servicen, där är vi inte på längt när.

För ett gott liv i de mindre orterna så har den lokala handel stor betydelse. Hur och vem arbetar för att vi får  en bra sammansatt handel och små levande torg? Dagens samhälle påpekar vikten av en strategi för den lokala handeln.http://www.dagenssamhalle.se/debatt/fler-kommuner-behoever-strategi-foer-handeln-16986
Vilka bör vara med och leda förändringen Tjänstemanna ledningen med kommundirektören högsta ledningen har ett stort ansvar, som också återfaller på kommunstyrelserna som är arbetsgivarpart.
Runt om i Sverige finns ett antal samverkansprojekt som ger eko Ystad är ett.
Intressant profil på en kommundirektör finns nu i Växjö, det behövs spetskompetenser för att leda och utveckla och effektivisera kommunerna nu och i framöver.,
http://www.smp.se/vaxjo/friskisledaren-som-blev-vaxjos-nya-kommunchef/

Explore posts in the same categories: Politik

Lämna en kommentar