Sommar Du underbara!

Funderingar kring uppfinnare. Vilka miljöer och drivkrafter har varit betydelsefulla för dessa fantastiska innovatörer? Finns det några bra forskningsrapporter? Deras uppfinningar har skapat stora exportframgångar till gagn för vårt välstånd under flera generationer.

Snillrika uppfinningar – vissa mer nödvändiga än andra. http://listor.se/varlden/beromda-svenska-uppfinningar/Ångturbinen Alfred Nobel 1875 grunden till industrialiseringen. Mjölkmaskinen Gustaf de Laval 1896. Det sfäriska kullagret Sven Winqvist 1906.

http://www.reforminstitutet.se/wp/wp-content/uploads/2014/08/Sveriges-100-fr%C3%A4msta-innovationer.pdf Den här rapporten visar att 47 procent av dessa innovationer har skapats av uppfinnare som är anställda vid företag, enskilda uppfinnare har utvecklat 33 procent av dem och akademin står för resterande 20 procent. I de allra flesta fall har andra studier visat att universitetens roll är mindre framträdande. De enskilda uppfinnarnas roll har dock blivit mer framträdande under de senaste decennierna. Deras andel uppgick till hela 45 procent av innovationerna under perioden 1981-2006. Universiteten har en mer marginell roll, något som förklaras med att de saknar marknadskännedom och i mindre utsträckning ägnar sig åt tillämpad forskning. Resultaten skiljer sig dock mellan olika sektorer. Universiteten är viktiga innovationskällor inom medicin och hälsa där de står för hela 56 procent av innovationerna. I den här sektorn är forskning av avgörande betydelse för att radikala innovationer skall uppstå. Inom sektorer såsom verkstad, bygg, telekom och IT står privata företag och enskilda uppfinnare för stor del.

Här finns mera att läsa och se från en av världens främsta forskningsstiftelse i Belgien. http://www2.imec.be/be_en/about-imec.html

http://magazine.imec.be/ här deras magasin.

Svårt att förstå allt som händer?

Grekland med strax över 11 miljoner invånare ett litet land i Europa, skakar om hela Europas ekonomi, när man inte kan betala räntor och amorteringar på sina lån. Nya lån ger pengar till Grekland, annars kommer inte den grekiska vardagen att fungera. Klart att Grekerna via svaga politiker levt över sina tillgångar inom många områden, men hur kan ett litet land få låna så mycket pengar utan att långivaren säkerställer att det fungerar med möjlighet till återbetalning.  IS krigare hela denna karusell med dödande, verkar ingen kunna få stopp på.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2776378-ska-varden-flytta-hem-bor-resurserna-ocksa-gora-det

Ska vården flytta hem bör resurserna också göra det. Hämtat från GP debatt.

Vi håller på att skapa en vård där de mest sköra ska vårdas hemma av outbildad personal medan pengarna går till sjukhusen. Argumentet som vi hör är att alla vill vårdas hemma. Var finns denna forskning som stödjer detta argument? Ur den nationella utredningen SOU 2013:14 kan vi läsa att Sverige är ett av världens mest läkartäta länder. Vi ligger i botten när det gäller OECD- länderna vad gäller läkartid, som kommer patienterna till gagn, 18 procent av läkartiden för patienterna. Hur planerar man för att nå knappt en omvänd 80-20 regel, 18 procent måste vara ett lågvattenmärke för professionen.

När man blir utskriven från sjukhusen, så bör det vara en självklarhet att det är en helhet i vårdplaneringen för patientens bästa, med möjlighet till valfrihet. Det måste finnas tillräckligt bra korttidsboenden, som är specialiserade på att ta hand om patienter, som kommer från sjukhusen. Lösningen idag för de mest sjuka är ofta några extra sängar på ett särskilt boenden, men det vanligaste är att man hamnar i sin ensamhet hemma i bostaden. Vårdkedjan/planeringen verkar fungera som enskilda öar, som inte hänger ihop och ger problem, som inte borde finnas. Vi talar politiskt om valfrihet att välja det som passar mig, men så är det inte i verkligheten.

Varför finns inte äldrevårdcentraler i Västra Götaland?

http://www.lakarhusetroslunda.se/default.asp?v=subpage&subid=75&Id=2&option=nav

http://www.sydsvenskan.se/lund/skane-forst-i-sverige/

Att försöka få en tid på en vårdcentral kan vara rätt komplicerat i all enkelhet, ringa knappa in sitt telefonnummer och personuppgifter och vänta på att någon skall ringa tillbaka, det är rutinen. Ju äldre man blir så blir detta enkla svårare, skapar stress, oro och därmed mår man riktigt dåligt. Det borde vara en klart bättre samordning i vård och omsorgskedjan.

Folkhälsa hur rimmar det med att bli lämnad ensam?

http://www.dn.se/debatt/aldre-blir-sjuka-och-dor-av-att-lamnas-ensamma/

Artikeln Dagens Nyheter.

När människor får skatta vad som är viktigast i deras liv blir svaret alltid vänskap, gemenskap och relationer. Människan är gjord för gemenskap, behovet av att höra till är biologiskt grundat i våra gener och ofrivillig ensamhet är både plågsam och destruktiv. Därför är det inte så konstigt att äldre som mist sin livspartner och sin vänskapskrets önskar att få komma in i nya former av gemenskap. Vi såg det senast på SVT Aktuellt den 8 juli, den 94-åriga ensamboende sjukliga damen som inget hellre ville än att få komma till ett äldreboende där hon kan få tillsyn och gemenskap. Men hon är inte prioriterad. Hon anses inte tillräckligt sjuk och platser saknas. Det beror på att var fjärde plats på äldreboenden har försvunnit sedan år 2000. Företrädare för SKL (Sveriges kommuner och landsting) kommenterar inslaget i SVT på följande sätt: ”Vi vill inte gå tillbaka till de gamla boendena” och ”Boendena är inte för sällskap och umgänge” (utan institutioner för de med ett mycket stort vårdbehov). SKL får stöd från kommunföreträdare i detta synsätt.

Äldreomsorgen är en stor o viktig uppgift för våra kommuner, som inte får förenklas genom att alla vill bo hemma till varje pris. Det finns en stor kvinnofälla låg pension, när man idag, inte alltid frivilligt väljer att vårda anhöriga i sitt hem när det inte finns några alternativ. Ett stort ansvar vilar på våra kommunala politiker, som har en viktig uppgift, att skapa goda förutsättningar för ett bra liv hela livet.

Bredsida mot småföretagen

http://upphandling24.se/bredsida-mot-smaforetagen/

En stor del av marknaden för alla företag är den offentliga, inte minst servicetjänster. Idag är det många kommuner, som av enkelhet väljer en stor företagare, som i sin tur väljer att upphandla små företagare, inom ramen för avtalet. (Snöröjning i Lerums Kommun)

Vad händer nu?  I all välmening så ser vi olika regler och förutsättningar komma in i upphandlingsunderlagen, en av dessa nya förutsättningar är att man skall anställa någon som har varit långtidsarbetslös, för att få vara med i upphandlingen. Risken att man som liten företagare istället väljer att avstå är mycket stor, då finns bara de stora företagen kvar, som kan ta på sig ansvaret i offerten och därmed begränsa konkurrensen.  Att vi får flera i arbete är så viktigt men att det skulle bli flera jobb i de små företagen, genom tvingande åtgärder, som begränsar det lilla företagets möjligheter, är inte rätt väg. Vi behöver andra drivkrafter o samverkan i samhället, för att få flera i arbetet av de personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. På www.hitta.se kan alla ta ut ett bokslut, bara att söka på ett namn. Ni kommer att bli överraskade hur lite företagen har i vinst. När det gäller Lerums kommun så har en tydlig förbättring gjorts med inrättande av näringslivsråd och ett upphandlingsråd allt för att få en bättre dialog med företagarna.

http://www.lerumstidning.se/2015/07/skordefest-med-narodlat-i-kommunhuset/

Växtrum. Detta är väl en plump i protokollet att dela ut gratis livsmedel. Det är inte lätt att vara handlare på många olika sätt, detta kan inte vara ok att med skattepengar konkurrera med grönsakshandlare.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2775380-riv-upp-do

Riv upp DÖ- decemberöverenskommelsen?

Det höjs olika röster för att det är tid att bryta överenskommelsen, som av många beskrivs som odemokratiskt, det värsta som kunde hända.  Personligen var jag emot denna överenskommelse, men har kommit till insikt, att alternativen är klart sämre. Svenska folket valde bort alliansen i valet, hur man skulle agera vid en valförlust var klart från början för alla, så det är ingen nyhet. Stora frågor som integration i sin helhet, ensamkommande flyktingar nästan bara yngre män, bostadsbristen ger gigantiska hyreskostnader och en stor fortsatt invandring som man inte klarar av på ett bra sätt. Till detta har arbetslösheten framförallt för unga och utrikesfödda haft en negativ trend. Alliansen hade inga bra lösningar för dessa stora frågor. Idag är det på väg att bli än värre, med en allt större invandring vi inte klarar av att lösa på ett bra sätt, inte minst av ensamkommande. Bara i Lerums kommun har Göteborg stad på två olika kursgårdar inkvarterat 120 ensamkommande unga. Vad jag förstår så blev Lerums kommun informerad efter att besluten var fattade. Om vi ser till dagens opinionssiffror vid ett tänkt nyval, så kommer förmodligen SD få upp emot 20 procent.  I Flandern i Belgien fick motsvarande parti som SD över 26 procent i valet 2014. Låt december överenskommelse gälla hela mandatperioden, träna inom alliansen och skapa lösningar för att klara av de utmaningar som finns. Nästa val kommer att vara förändringarnas möjligheter om någon vill och vågar. Men stoppa inte huvudet i sanden och tror att det går över, visa ansvaret från regering till alla andra partier. Varför ser man så få tiggare i de städer jag besökt under sommaren i Europa. Kan vi ha något att lära av övriga Europa?

http://www.lerumstidning.se/2015/07/nytt-boende-for-ensamkommande-i-lerum/

Åter till hängmattan i full höstmunderingen.

Explore posts in the same categories: Politik

Lämna en kommentar