Vad var det som hände?

I förra veckan var det något unikt som hände i Finland presidenten höll tal till folket för att tala om hur svårt det nu är i den Finska ekonomin. 2008 och framåt har det varit besvärligt för de flesta ekonomierna runt om i Europa, Sverige har varit ett undantag. Fundera över och göra personliga tolkningar, varför blev det så?

Tankar 2007 – 2008 infördes jobbskatteavdraget och Rot och Rut, betydande dynamiska effekter blev det av möjligheterna att göra dessa avdrag. Effekten att svartjobb blev vita i långt större omfattning än tidigare, då växte skatteintäkterna och mer resurser till staten. Jobbskatteavdraget gjorde att den privata konsumtionen kunde öka, har för de flesta betytt en månadslön mera i sitt lönekuvert/konto.

Sammantaget tolkar jag dåvarande regeringens åtgärder 2007- 2008, som orsaken att Sverige klarat sig så bra. Gå till val på en stor framgång i ekonomin borde ha räckt för att få fortsätta att ha ansvaret för Sverige. Nu blev det inte så och det kan man verkligen fundera på varför inte budskapen kom ut.
Nu införs skatt o avgifter på arbete i en omfattning, som troligtvis kommer att få Sveriges ekonomi att stanna upp inom flera områden. Den privata konsumtionen kommer att minska och vad betyder detta för olika service yrken och restaurangnäringen, som samtidigt får kraftigt höjda arbetskraftskostnader, då många unga arbetar här.

Bostäder för äldre?
Det finns säkert många bra förklaringar till varför det ser ut som det gör på bostadsmarknaden, men faktum är ju att i takt med åldrandet, så behöver vi en ökad service. Idag fungerar inte flyttkedjan i många kommuner precis som i Lerum, där det för oss villaägare finns få möjligheter att flytta till annat boende och lämna plats för barnfamiljer. Samhällsplanerare privata byggare och politiskt ansvariga måste kunna hitta affär i att bygga mellanbonde, där man kan få den service som behövs vid ökad ålder. Varför sitter äldre människor kvar i sina hus om de inte vill? Utredningen om bostäder för äldre (S 2014:10) kommer att presenteras 1 oktober, där lyfts en del förhållande.

Företagsklimatet i Lerums kommun  https://ronnyjohansson.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/09/lerum.pptx
Svenskt Näringsliv tillsammans med Lerums Kommun bjöd in till presentation och diskussion kring Lerums resultat i rankingen tisdagen den 22 september på Aludden Lerum. Rapporten beskriver en negativ trend, som verkligen behöver brytas. Där inte bara kommunen har ansvaret, utan alla som kan vara med och påverka har ett ansvar. Vi var ett trettiotal som träffades, i en bra diskussion. Ale var ett gott exempel som presenterades, där nyckelordet var att lyssna och få en bred samverkan, som gett strålande resultat i rankingen.
Alla var eniga att mera och bättre samverkan behövs för att nå fram, där både majoriteten och oppositionen har ett gemensamt ansvar. Kommunstyrelsen tidigare ordförande Henrik Ripa numera oppositionsråd var inte på plats, men skriver på sin blogg.

http://henrikripa.se/2015/09/15/lerum-i-fritt-fall-i-naringslivs-fragor/
Det anmärkningsvärda är att M med Henrik Ripa i spetsen har haft ledningen för kommunen inte bara 12 år som kommunalråd, moderaterna har haft ledningen i kommunen under många år. Mätningen är gjord under januari till mars i år, så analysen som Henrik Ripa gör är minst sagt förvånande med tanke på det egna ansvaret som kommunens högste politiker under många år. Många moderater fanns på plats och uttryckte att samverkan som gav resultat i Ale också måste göras i Lerum. Att FP efter valet valde samverka i en annan konstellation, det ansvaret ligger tungt på Henrik Ripa personligen, att det inte blev en ny allians. Nog om det historiska nu gäller det att se framåt, där samverkan och kommunikationen mellan företagarföreningar och kommunen öppnats upp på många ställen. Nu finns näringslivsråd, upphandlingsråd en samverkan med NyföretagarCentrum mm, framförallt finns det en attitydförändring i politiken, som ger uppdragen till tjänstemännen. Vill Henrik Ripa Lerums Kommuns bästa från ord till handling, så är det samverkan, som gäller hela vägen.

http://www.lerumstidning.se/2015/09/vad-kostar-lerums-kommuns-nya-politiska-organisation/ Svante Karlsson (M) och Alexander Abenius (M)
Hur mycket kostar den nya kommunalrådsorganisationen, slöseri med skattebetalarnas pengar så säger Svante Karlsson och Alexander Abenius i en insändare. Självklart är det både relevant o viktigt att vi vet vad olika saker har för pris, men det allra viktigaste är att mäta vad som uträttas. Politiken är den som ger uppdragen och för att nå bra kunskap om det man är ansvarig för, borde uppdragen och uppföljningen bli både tydligare och bättre i .den nya kommunalrådsorganisationen. Det fanns ju en och annan brist inte minst på sektor samhällsbyggnad, där mycket händer enligt planer och där finns politiken på plats nu på ett aktivare sätt.. Svaret kommer i nästa val, då kan utvärderingen göras. Viktigt att satsa på det man tror på, med utvärdering av löpande resultat.

Lerum här finns Svenskt Näringslivspresentationen

http://www.lerumstidning.se/2015/09/brandstrom-tar-over-garveriet/
Floda hela Lerum behöver samverkan, där denna samverkan mellan viktiga samhällsbyggare nu landar i en samsyn av Floda. En stor gemensam nämnare för Christer Harling och Jonas Brandström. Är att glädjen finns i att samverka brett bjuda på sig själva och få saker gjorda. En helhet i Floda Centrum har nu kommit i ett spännande skede, med en lokal ägare. Christer Harling har Ljungbergs fastigheterna, Gimgården, Husexpo Gråbo och en del andra projekt på gång. Vi önskar lycka till med nya planer nu och i framtiden, för dessa så duktiga entreprenörer.

Explore posts in the same categories: Politik

Lämna en kommentar